24-11-08

20 gezonde wintertips

Griep Prik

01Een jaarlijkse injectie tegen de griep beschermt je tegen de besmettelijke bacteriën die verspreid worden door de niezende en hoestende mensen rondom jou. Mensen met een zwakke immuniteit zoals 65-plussers en diabetes patiënten zijn extra kwetsbaar en beschermen zich best op voorhand met een prikje.

Ga niet over je eigen grens

02Wanneer de eerste verkoudheidsymptomen opduiken, probeer dan zoveel mogelijk te rusten. Teveel stress kan je immuniteit verlagen en dus de kans om ziek te worden vergroten.

 

 

 

 Drink met mate

03Tijdens de feestmaanden wordt er meer alcohol gedronken dan normaal. Het is misschien gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar beperk het aantal consumpties, en wissel regelmatig af met niet-alcoholische alternatieven.

Zorg voor de oudjes

04Ieder jaar sterven 25.000 ouderen door de kou. Daarnaast moeten tal van ouderen de feestdagen alleen doorbrengen. Bezoek af en toe je oudste familieleden en buren, zodat ook zij een warm en veilig kerstgevoel hebben.

Verzorg je huid

05Een strenge winter kan je huid uitdrogen. Zorg voor voldoende vocht en drink minstens 8 glazen water per dag. Gebruik daarnaast ook een vochtinbrengende crème voor gezicht, lippen en lichaam.


Eet noten!

06Laat de koekjes en chips tijdens het kerstdiner voor wat ze zijn en neem in de plaats een handvol noten. Deze snack is rijk aan proteïnen (goed voor het immuunsysteem), vitamine B, selenium (een antidepressiva) en cholesterolverlagende omega3.

Hou je warm

07Dit is misschien wel de meest vanzelfsprekende tip, maar toch. Tijdens de winterperiode kunnen we sneller een verkoudheid oplopen. Draag daarom altijd warme kleding als je op stap gaat.Vitamine C

08Vitamine C is een essentieel voedingsmiddel dat een positief effect heeft op de werking van ons lichaam. Vitamine C vermindert de kans op een verkoudheid en zorgt het voor een snellere genezing, in het bijzonder bij personen met stress. We vinden vitamine C in citrusvruchten, sommige groenten en lever.
Stop met roken

09Rokers lopen sneller een verkoudheid op dan niet-rokers. Bovendien zijn rokers gevoeliger voor longinfecties, die ernstige gevolgen kunnen hebben zoals bronchitis en pneumonia.


Knoflook

10Het mag dan niet zo prettig ruiken, maar knoflook heeft tal van medische kwaliteiten. Dat hebben wetenschappers bewezen. Knoflook verlaagt niet alleen de cholesterol en bloeddruk, maar vermindert ook de kans op een verkoudheid.

Geef!

11In onze cultuur wordt “geluk” al te vaak gekoppeld aan “krijgen”. Maar onderzoek wees uit dat “geven” het deel van onze hersenen stimuleert dat gelukschemicaliën produceert. Wees dus vrijgevig met Kerstmis.


Beweeg

12Tijdens de koude wintermaanden is het erg verleidelijk om knus binnen te blijven en van allerlei lekkers te snoepen. Even wat beweging kan je metabolisme een extra boost geven, wat ook je immuunsysteem ten goede komt. Door dagelijkse beweging en de endorfine die daarbij vrijkomt, ben je beter bestand tegen winter blues en stress.

Kippensoep

13Nee, het is geen mythe. Kippensoep heeft enkele weldadige effecten en verzacht symptomen als keelpijn.
Appeltje voor de dorst

14Het is misschien niet warm en je hebt misschien geen dorst, maar het is toch belangrijk om ook tijdens de winter voldoende water te drinken. Ons lichaam bestaat immers 50 tot 70% uit water. Daarom luidt het advies: drink dagelijks 2,5 liter water. Ook vers fruit en groenten dragen bij tot je dagelijkse vochtinname.
Communiceer

15Blijf ook tijdens de wintermaanden sociaal en babbel er op los! Onderzoek toonde aan dat eenzaamheid gezondheidsrisico’s met zich meebrengt en de bloeddruk doet stijgen. Daarnaast werkt gebrek aan contact ook obesitas en roken in de hand.

Seks

16Seks maakt gelukkiger dan geld. Mensen met een actief seksueel leven zijn gelukkiger dan rijke mensen. Verwen dus ook tijdens de wintermaanden regelmatig je partner ;-)

Geef toe aan chocolade

17Donkere chocolade is een goede bron van antioxidanten en verlagen dus de bloeddruk en de kans op hartkwalen. Maar vergeet niet dat donkere chocolade nog steeds vet bevat en snoep dus met mate.

Slaap

18Een goede nachtrust is belangrijk voor een heldere geest en een gezond lichaam. Tijdens de remslaap komen onze hersenen tot rust en wordt alle informatie verwerkt. Ons lichaam maakt zichzelf klaar voor een nieuwe dag en het immuniteitsysteem werkt extra hard om ziekten tegen te gaan.

Vette vis

19Vette vis bevat veel Omega-3 vetzuren, die ons lichaam beschermen tijdens de strenge wintermaanden.Veenbessen

20Veenbessen passen niet alleen fantastisch bij het kerstdiner, maar zijn ook goed voor de gezondheid. Naast de antioxidanten die hartkwalen en kanker tegengaan, bevatten veenbessen ook goede stoffen die infecties van de urinewegen bestrijden.

Commentaren

Veel werk 'k Heb nog veel werk om aan alles te voldoen. Maar morgen krijg ik de prik. Toch een goede start. 't Beste

Gepost door: etienne | 24-11-08

Relaxen Ja ik doe dat al hetgene die hier telezen staat,Relaxen in de winterperiode. Behalve in het slapen ben een slechte slaper. Ben wintervet aan het opstapelen voor het momment . Misschien kom ik je wel eens tegen op het strand tijdens een loopje ,want daar is nu het trainingsdomein bij uitstek

Gepost door: Clint | 25-11-08

doktoor 'k wist dat niet van jou se

Gepost door: Koen | 25-11-08

Het... ...is nog maar een begin!

Gepost door: Francis | 25-11-08

Volgens mij ben ik zo gezond als een hardloper!.
Groet Rinus.

Gepost door: Rinus | 26-11-08

ssssst ... zeg dat van het vet in chocolade niet tegen Julie .... sssssssst ;-)

Gepost door: geert | 28-11-08

Wie zegt dat... Wie nu nog durft zeggen dat gezond leven gelijk staat aan 'je dingen ontzeggen'. Vooral in de laatste vijf tips vind ik mij terug :-)

Jan

Gepost door: Jan | 06-12-08

Koen jong !! Wat is dat ier allemaal me joen ?? tis gelijk een Wellness site , dat van die S...Socolade is het beste:-)

Gepost door: Katrien | 12-12-08

knap wat info aan enkel zaken hiervan ga ik mij zeker aan houden,de prettige zeker!
grt
Patrick

Gepost door: Patrick | 12-12-08

dank u voor de tips, al vroeger gelezen maar nog niet een berichtje achtergelaten. Op sommige punten kan ik nog veel verbeteren en op andere ben ik al zeeeer sterk bezig ! Het mag zelfs kiezen welke !!

Gepost door: wim | 12-12-08

olc olc ja eigenlijk wel het hoofd doel. en hier en daar een sterke 21km tussen 1uur20 en 1uur23

Gepost door: Clint | 18-12-08

De commentaren zijn gesloten.